Varför får jag rakfinnar?

varför rakfinnar

Inåtväxta hårstrån och rakfinnar uppstår när man använder produkter som ej lämpar sig för ens egen hårtyp. Med bra rakteknik och produkter kan man undvika rakfinnar.

1. Multibladshyvlar rakar innanför huden.

Multibladshyvlar ”lyfter” upp hårstrået innan det skärs av. Det leder till att hårstrået skärs av under huden. När håret sedan växer tillbaka fastnar det under huden, vilket leder till en rakfinne. Håret måste skäras jämnt med huden för att undvika att det händer. Váli säkerhetshyvel, med endast ett blad skär i jämn nivå med huden.

2. Grov hårväxt fastnar lättare.

Grova hårstrån fastnar lättare mellan bladen i en multibladshyvel. Det gör att håret till slut dras ut från huden och orsakar irritation och svullnad. Använder du en vass säkerhetshyvel med endast ett blad undviks detta.

3. Applicerar för hårt tryck.

Multibladshyvlar tillverkas ofta i plast vilket gör dem väldigt lätta i vikt. Därför måste man applicera onödigt tryck mot huden vid rakning. Ofta upplever användare av multibladshyvlar detta som att rakhyveln river av håret istället för att skära av det. Váli säkerhetshyvel tillverkas i stål och har en komfortabel vikt som gör att man bara behöver applicera ett minimalt tryck och låta hyveln ”göra jobbet”.

4. Använder samma rakblad för länge.

Vi rekommenderar att man inte använder samma rakblad mer än 3-5 gånger. Efter detta förlorar de skärpa och börjar istället slita och riva, istället för att skära av rent. En ”refill” till multibladssystem kan kosta så mycket som 45:- per rakblad. På grund av det höga priset väljer många att vänta betydligt längre med att byta till ett fräschare rakblad. Jämförelsevis kostar Váli rakblad i handeln ca 4,9:- per rakblad. Nästan 90% billigare än ett vanligt multiblad! Det låter dig byta rakblad mycket oftare. Bättre både för din hud och plånbok.

5. Elektriska trimmers.

Även elektriska apparater kan orsaka hud-irritationer och svullnad. Plus att det är nästan omöjligt att komma nära med trimmers eftersom huden inte fuktas och mjukas upp innan rakningen. Tänk också på att bladen måste rengöras noggrant efter varje rakning så att inte bakterier samlas som kan infektera huden.

6. Raka aldrig mothårs.

Visserligen blir rakningen närmare men samtidigt ökar risken för rakfinnar och irritation då hårstråna skärs av innanför huden. Raka alltid medhårs. Möjligen kan du även prova på att raka tvärsöver (efter att du först rakat medhårs en gång) om du inte har alltför känslig hud.

7. Dålig förberedelse.

Vi rekommenderar att du duschar (varmt) innan rakningen. Det mjukar upp huden och håret och öppnar upp porerna. Använd helst rakborste. Rakborsten exfolierar huden och rensar bort döda hudceller som kan orsaka inåtväxande hårstrån. Applicera också gärna en mjukgörande rakolja innan rakningen för att förbättra glidet mellan rakblad och hud.

8. Använd bra rakprodukter.

Leta efter rakkrämer och after-shaves som innehåller anti-inflammatoriska ingredienser. Huden och kroppen reagerar på en rakfinne som en inflammation. Använder du exempelvis en rakkräm med anti-inflammatoriska ingredienser hjälper krämen att motverka hudinflammationer. Rakfinnen blir mindre synlig än om du skulle få en rakfinne utan att använda en anti-inflammatorisk rakkräm och after shave. Skippa helt att använda rakskum på burk. De innehåller kemiska propellanter som är uttorkande för huden.

Läs vår rakguide för att försäkra dig om att du använder rätt rakteknik.

Vill du också ha en nära och irritationsfri rakning?

KÖP NU