Rakguide2018-01-27T21:41:22+00:00

Rakguide

Raka alltid medhårs

Raka alltid i samma riktning som ditt hår växer. Lär känna skägget genom känna av och analysera hur det växer på ansikte och hals. Detta kan hjälpa dig att förebygga irritation, rakfinnar och inåtväxande hår. Bilderna ovan visar typiska riktningar, men din skäggväxt kan växa åt andra riktningar, det är viktigt att du känner av först. Du får gärna prova på att raka i andra riktningar efter att en gång ha rakat medhårs. Risken för irritation och inåtväxande hår ökar dock om du rakar mothårs. Läs här om du är osäker på hur du kan känna av åt vilken riktning ditt hår växer.

Förberedelse

Det allra bästa och enklaste sättet att förbereda sig inför rakningen är en dusch. Det varma vattnet och ångan öppnar upp dina porer och mjukar upp skäggstråna. Ett annat effektivt sätt att förbereda sig inför rakningen är att hålla en fuktig varm handduk mot huden i minst en minut. Direkt efter kan du massera in rakolja på huden för att få ett extra lager skydd och förbättra glidet på rakbladet.

Löddra

Nu är det dags att skapa ditt raklödder. Efter förberedelserna är det viktigt att lägga ner tid på att bygga upp ett bra lödder med hjälp av rakkräm och rakborste. Vi rekommenderar att använda en rakborste eftersom den lyfter skäggstråna, mjukar upp och exfolierar huden genom att ta bort döda hudceller. Resultatet är en mjukare, närmare och irritationsfri rakning.
 1. Skölj din rakborste med varmt vatten och skaka sedan bort överflödigt vatten ur borsten. Den fuktiga borsten kommer att hjälpa dig att skapa ett fint och tjockt lödder.
 2. Fördela lite rakkräm i ansiktet eller lägg på borsten. Applicera sedan på huden med cirkulära rörelser. Häll några extra droppar vatten på borsten om löddret är för hårt, fortsätt sedan applicera krämen på huden. Påbörja rakningen när du känner att löddret är tillräckligt fluffigt och mjukt.
 3. Ställ undan rakborste och rakkräm. Se till att rakkrämen är ordentligt försluten efter användning för att säkerställa konsistens och hållbarhet.

Teknik

 1. Lägg rakhyveln rakt i en 90 graders vinkel på huden och börja sedan vinkla neråt tills bladet träffar huden. Detta är troligtvis för de flesta män i en 30-40 graders vinkel (se bild ovan). Arbeta därefter med en lätt hand.
 2. Använd korta drag och raka medhårs längs skäggets riktning.
 3. Tryck inte på huden utan låt hyvelns tyngd göra jobbet.

När du är klar sköljer du ditt ansikte med ljummet vatten och känner efter om du är nöjd med rakningen. Om inte, kör en ”second pass” och löddra upp ansiktet igen och kör en sista finputsning. När det är klart sköljer du hyveln i varmt vatten, torkar av den för att behålla glansen och hållbarheten. Glöm inte heller rakborsten som behöver tvättas och lämnas att torka på en fuktfri plats.

Avslutning

När du är helt nöjd med din rakning sköljer du med kallt vatten för att stänga porerna och försiktigt klappar dig torr med en handduk. Återfukta sedan huden med valfri återfuktare.
För oljig hud fungerar en alkoholbaserad aftershave bra.
För torr hud bör alkoholbaserade aftershaves undvikas.

Tips & Tricks

 • Vi rekommenderar att du inte använder rakbladen mer än 3-4 gånger. Det håller dem fräscha och minskar risken för irritationer Fördelen är också att de är väldigt billiga.
 • Förberedelse är A och O.
 • Stressa aldrig.
 • Raka aldrig mothårs.
 • Läs våra vanliga frågor & svar för mer info om våtrakning.
 • Youtube är också en bra källa för info om rakning med säkerhetshyvel.
 • Se din rakrutin som en chans att kunna koppla av från vardagsstressen.

Vill du också ha en nära och irritationsfri rakning?

KÖP NU