Hur kan jag undvika att huden känns irriterad efter rakning?

Man vill ha den där nära rakningen, utan utslag och irritation. Men hur får man den? De flesta män är idag helt ovetande om att rakning inte behöver innebära tristess och smärta. Här får du några enkla tips på vad du kan göra för att undvika att huden känns irriterad efter rakningen.

Låt oss först konstatera att den absolut vanligaste orsaken till irriterad hud efter rakningen är dålig rakteknik.


Rakning Skägg IrritationLär känna ditt skägg.

Lär dig i vilken riktning ditt skägg växer. Skägget kan liksom håret på huvudet växa i virvlar, vilken försvårar rakningen. Raka alltid i samma riktning som håret växer. Är du fortfarande osäker har vi skrivit en rakguide där du kan lära dig om våtrakning enligt konstens alla regler.


Dusch Innan RakningDuscha innan rakning.

Du bör alltid ha fuktat upp skäggstråna inför rakningen. Är de fuktiga innan rakningen klarar du dig bra med endast ett blad för att få en nära rakning. Torr rakning kommer att riva och slita på både huden och håret.Tryck Rakning IrritationFör hårt tryck.

Vanliga multibladshyvlar tillverkas ofta i plast vilket gör dem lätta i vikt. Därför blir man ofta tvungen att applicera onödigt mycket tryck emot huden. Det leder till att hårstråna skärs av under huden samt att det river och sliter på huden. Resultatet är sveda och utslag (rakfinnar). Lösningen är att istället låta hyveln ”göra jobbet” åt dig, vilken kan vara svårt med en plasthyvel. Med Váli säkerhetshyvel som tillverkas i kromat stål är det däremot väldigt enkelt.


Dyra Rakblad DollarteckenByter inte ut rakblad tillräckligt ofta.

Vanliga multibladshyvlar må vara billiga men att byta bladen är en helt annan femma. På grund av skyhöga priser på dagens multibladsrakblad väljer många att köra på med samma rakblad alldeles för länge. Resultatet för många blir en tunnare plånbok och sämre rakupplevelse.

Rakar du dig med säkerhetshyvel istället kan ett rakblad kosta så lite som fem kronor. Det låter dig istället lägga pengarna på bättre rakkrämer och after shaves som kommer att hjälpa dig få en fräschare hy och en desto bättre rakupplevelse.

Den andra vanligaste orsaken till irriterad hud efter rakningen är att man använder produkter som ej är lämpade för ens egen hårtyp.


Multibladshyvel Irriterad Hud RakningMultibladshyvlar.

Har du en grov eller lockig skäggväxt kommer hårstråna att fastna mellan bladen på en multibladshyvel. Du kommer att behöva raka dig över samma område flera gånger och då dras hårstråna upp från roten istället för att skäras av rent. Med Váli säkerhetshyvel undviker du detta eftersom hyveln endast använder ett blad som skär i jämn nivå med huden. Känslig hud har ett tunnare yttre hudlager än vanlig hud. Har du känslig hud och använder en multibladshyvel som skär av för mycket av det skyddande yttre hudlagret exponeras för mycket av det inre känsliga hudlagret. Använd istället en säkerhetshyvel med endast ett vasst, men komfortabelt, blad som skär i jämn nivå med huden och är skonsammare mot huden.


Rakskum på burk.

Använder du rakskum på burk bör du omedelbart sluta med det. I princip alla tillverkare av den här typen av skum använder uttorkande kemiska ingredienser för att du ska kunna ”spraya” ut skummet. Vi rekommenderar istället att du använder rakborste och rakkräm och bygger upp ett rikt och krämigt lödder själv. På så sätt rengörs huden innan rakningen. Vi rekommenderar en syntetisk borste eftersom det förenklar processen. Läs vår guide för rakborstar om du är osäker kring valet av rakborste.


Elektriska trimmers.

Det finns trimmers, och sen finns det trimmers. Har du väldigt känslig hud kan en trimmer på låg inställning vara lösningen. Problemet är att det är omöjligt att åstadkomma en nära rakning med dem. De låter dessutom en hel del, vilket kanske inte gör rakningen till den mest rofyllda upplevelsen?

En trimmer kan dock vara bra att börja med om du låtit skägget växa alltför länge innan du rakar dig med hyvel. Tänk på att om du rakar dig med säkerhetshyvel kan du låta skägget växa några dagar extra utan att behöva trimma ner med trimmer. Med multibladshyvel går inte detta.


Alkoholbaserade after shaves.

Om du tagit en dusch innan du rakat dig, använt rakborste för att rengöra och exfoliera huden, använt fräscha/nya rakblad och sköljt av med kallt vatten, bör du inte få problem med infektioner. Efter rakningen är huden törstig efter fukt och återhämtning. Vi rekommenderar därför en after shave balm som återfuktar och reparerar huden. Leta efter något med anti-inflammatoriska ingredienser och oljor som inte täpper till dina porer. På så sätt får huden en yngre, fräschare look, rynkor blir mindre synliga och du slipper problem med onödig irritation och rakfinnar efter rakning.

Vill du dofta riktigt gott duttar du lite av din favoritparfym vid sidan av halsen efter rakning.